Katten worden steeds ouder, zo stijgt de gemiddelde levensverwachting inmiddels boven de 14 jaar. Dat is goed nieuws want uiteraard is het streven van iedere eigenaar om zijn of haar maatje zo lang mogelijk bij zich te houden. Wat belangrijker is dan de leeftijd zelf, is de kwaliteit van leven. Bij oudere katten komen problemen voor die vaak lastig te herkennen zijn en soms onterecht worden afgedaan als ‘ouderdom’.

Alleen is ouderdom geen ziekte! Wat we wel met enige regelmaat zien bij oudere katten zijn artrose en dientengevolge pijn, nierfalen en daardoor meer drinken en plassen, gebitsproblemen of een overactieve schildkier met als gevolg goed eten maar toch vermageren. Katten laten hun ziekteverschijnselen anders zien dan mensen of honden, waardoor het voor een eigenaar lastig kan zijn om ziekte tijdig te onderkennen. Een oudere kat die 23 uur per dag rust is niet normaal, het kan zijn dat er bijvoorbeeld sprake is van pijn waardoor de kat niet graag wil bewegen.

Als we problemen vroegtijdig signaleren kunnen we uw kat beter ondersteunen en eventueel gericht behandelen met als doel een langere levensverwachting en hogere kwaliteit van leven.

Wij willen u daar graag bij helpen.
Onderstaand formulier kunt u invullen. Heeft u meedere vragen met ‘Ja’ beantwoord of opmerkingen, dan is het verstandig om een afspraak voor uw kat te maken. U kunt het ingevulde formulier meenemen zodat we zeker weten dat we alle klachten/vragen behandelen.

Formulier Gezondheidscheck / Vragenlijst Oudere kat

 

Dierenarts Kristel de Munnik