Nieuw konijnen virus! Wat kunnen we er aan doen?

Sinds eind 2015 zijn er op meerdere plekken in Nederland konijnen spontaan overleden na een kort ziekbed. Onderzoek bij betreffende dieren heeft onomstotelijk vastgesteld dat het hier een nieuwe variant van het welbekende “verbloedingsvirus” betreft. Het RHD (of VHS/VHD) virus zorgt voor interne bloedingen waardoor het konijn geen schijn van kans heeft om te overleven. Alle konijnen die door ons jaarlijks worden gevaccineerd (met Myxo-RHD-1), worden naast myxomatose ook beschermd tegen RHD. De nieuw opgedoken variant (RHD-2) is echter niet gevoelig voor antistoffen die worden aangemaakt na de reguliere vaccinatie. Er is dus een andere vaccinatie nodig, buiten de normale enting (RHD-1, myxomatose). Dit nieuwe vaccin is bij ons op voorraad!

Gezien het reële gevaar is het zeker zinvol voor fokkers, of eigenaren die meerdere konijnen samen hebben om reeds te vaccineren. Als u specifieke vragen heeft kunt u de praktijk bellen of het onderstaande formulier invullen.

1

Belangrijk als u met uw konijn naar de praktijk komt: Vervoer uw konijn naar onze praktijk in een lege draagmand of op een stuk krant. Hooi, stro en zaagsel aub thuis laten. Dit om het eventuele besmettingsgevaar te verkleinen.

Voorzorgsmaatregelen zijn bijvoorbeeld:

  • Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd te worden met water en zeep en daarna gedesinfecteerd te worden. Voorbeelden van bruikbare desinfectiemiddelen zijn onder andere Virkon-S® en natriumhypochloriet. Deze zijn te koop bij dierenspeciaalzaken, agrarische winkels etc. Uw dierenarts kan u hierover ook adviseren.
  •  Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.
  •  Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Houdt u uw konijnen binnen? Wissel van schoeisel bij het naar binnen gaan. Houdt u uw konijnen buiten, bijvoorbeeld in een ren in de tuin? Dan kunt u daar het beste andere schoenen dragen dan dat u op straat draagt. Laat uw konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.
  • Speciaal voor konijnenopvangadressen, kinderboerderijen etc.: het is aan te raden het ‘verkeer’ van konijnen te minimaliseren, tenzij er een goede quarantainevoorziening aanwezig is. Ieder nieuw konijn kan immers een risico inhouden. Zie verder hieronder.

Kijk voor meer informatie op de website van de Faculteit Diergeneeskunde