Foto kleine konijntjes

Preventieve diergeneeskunde bij het konijn

Het konijn mag zich verheugen in een steeds groter wordende belangstelling als huisdier. In 2006 telde Nederland al meer dan 600.000 konijnen die gezellig als huisdier worden gehouden, in 2013 zijn dit er bijna 1 miljoen.
Binnen onze kliniek staat de zorg voor en de kennis van het konijn op hetzelfde niveau als dat van hond en kat. Vaccinaties, darm- en blaaschirurgie, alsmede routine castraties en sterilisaties, tandheelkundige behandelingen maar ook intensive care en bijvoorbeeld een nieuwe kruisband bij het konijn zijn voor ons dagelijkse verrichtingen.

Het konijn als diersoort is speciaal gevoelig voor bepaalde aandoeningen en daar zien wij in de kliniek dan ook vele voorbeelden van. Deze aandoeningen zijn met de juiste kennis vaak te voorkomen of te beperken. In deze folder treft u enkele gezondheidsadviezen aan die zullen bijdragen aan het plezier wat eigenaar en huisdier aan elkaar kunnen beleven.

Maagdarmkanaal

Het konijn is enorm gevoelig voor verstoringen van het maagdarmkanaal. Een niet normaal etend of keutelend konijn is absoluut een reden om een deskundige dierenarts te raadplegen. Problemen kunnen veroorzaakt worden door onder andere stress, gebitsproblemen, onjuiste voeding en infecties.

Ogen

Oog(lid)problemen kunnen ontstaan door infecties, irritatie, stoffige huisvesting, verkeerd groeiende wimpers en door afwijkende anatomie. Deze aandoeningen zijn pijnlijk en kunnen het hoornvlies beschadigen. Ook bedreigen ze zo het gezichts-vermogen. Tijdig ingrijpen en op tijd zalven met een voorgeschreven zalf zal veel problemen voorkomen.

Vliegenlarvenziekte (Myiasis)

Deze ziekte is in de zomer één van de belangrijkste oorzaken van sterfte onder konijnen. Vaak staan de dieren wat minder onder controle tijdens de vakantie en vervuiling onder de staart (vaak plakpoep) trekt vliegen aan die op de huid hun eitjes deponeren. De larven zullen na enkele dagen onderhuids hun vernietigende werk verrichten. Vele konijnen sterven als gevolg hiervan aan shock of moeten ingeslapen worden vanwege de uitgebreidheid van de verwondingen. Dagelijkse inspectie, het schoonhouden van de achterzijde en het juiste voer en rantsoen kan erger voorkomen.

Castratie

Castratie van het rammetje heeft meerdere voordelen. Allereerst worden de dieren veel tammer en ten tweede voorkomt het sproeigedrag van het dier en de bijbehorende stank. Bovendien voorkomt u, bij aanwezigheid van een voedster, ongewenste dracht. De castratie wordt in onze kliniek uitgevoerd door gebruik te maken van een lokale verdoving in combinatie met goede pijnstilling. Hierdoor hoeven de konijntjes niet volledig onder narcose. Ze kunnen binnen 10 minuten weer mee naar huis, alwaar ze vaak dezelfde middag al weer spelen en eten.

Sterilisatie

Een sterilisatie op jonge leeftijd voorkomt dat de voedster op latere leeftijd baarmoedertumoren ontwikkelt of een baarmoederontsteking krijgt. In die zin is een sterilisatie absoluut levens-verlengend voor een konijn. Daarnaast wordt het dier gezelliger naar mens en soortgenoten toe.

Nomyiasis®

Inmiddels is er voor de vliegenlarvenziekte een middel op de markt gekomen genaamd Nomyiasis®. Na een behandeling met Nomyiasis is uw konijn meerdere weken beschermd tegen vliegenlarvenziekte (myiasis). Het is aangeraden om tijdens de risicovolle, warme periode uw konijn één keer per maand te behandelen, zeker als hij of zij vaak plakpoep heeft.

Botbreuken

Sommige konijnen kunnen zich wild gedragen en uit de armen springen of zich uit alle macht los willen worstelen. In deze situaties kunnen gemakkelijk botbreuken ontstaan. De anatomie en fysiologie van het skelet van het konijn verschilt duidelijk van die van hond en kat. Eventuele botbreuken vereisen dan ook een specifieke aanpak. Met de juiste behandeling zijn veel botbreuken te genezen, ook die ervaring hebben we hier in de praktijk.

Vaccinaties

Er komen twee belangrijke virusziekten in Nederland voor; dit zijn Myxomatose en de Rabbit Haemorragic Disease (RHD). Beide ziekten zijn dodelijk voor het konijn. De eerste wordt overgebracht door stekende insecten en de tweede door (indirect) contact of besmet vers voer.
U kunt uw konijn tegen beide ziekten vaccineren. Doordat er een nieuw vaccin op de markt is, waar beide ziekten in zitten maakt het moment van vaccineren niet meer veel uit. Het vaccin is een jaar lang werkzaam wat een goede gelegenheid voor de jaarlijkse gezondheidscontrole geeft. Tijdens deze gezondheidscontrole wordt uw konijn grondig nagekeken en kunnen alle vragen gesteld worden.

Uw konijn is dus met behulp van slechts één prikje een jaar lang tegen beide ziekten beschermd. Myxomatose

In huis

Tot slot zijn er soms van die typische huiselijke ongelukjes, want veel konijnen lopen gezellig los in huis. Dit kan ook goed omdat het zeer zindelijke dieren zijn!
Pas echter op met giftige planten in huis en kabels waar 220V op staat, deze kunnen dodelijke gevolgen hebben voor uw konijn.
Het konijn knaagt uiteraard graag, dus bijvoorbeeld luidsprekerkabels moeten ook buiten het bereik van het konijn blijven.

Wij wensen u veel plezier met uw konijn en hopen met bovenstaande informatie bij te kunnen dragen aan dit plezier.