1 Diagnostische Beeldvorming

Interne Ziekten, ook wel Inwendige ziekten genoemd

Dit is een heel groot aandachtsveld binnen de (dier)geneeskunde. Bij dieren wordt de grootste groep gevormd door huidpatiënten (jeuk, huidveranderingen, haaruitval, huidtumoren, allergie, parasieten) en daarna gevolgd door de maag-darmpatiënten (braken, diarree, vermageren).
Een kleine groep patiënten heeft bijvoorbeeld problemen met het zenuwstelsel (verlammingen, hernia), urinewegen of het hart.

De eenvoudige gevallen daargelaten zijn het meestal serieuze klachten die niet 1,2,3 op te lossen zijn. Uitgebreide diagnostische mogelijkheden, een ruime ervaring en meerdere collega’s om de patiënt mee te bespreken dragen sterk bij aan het succes van de behandeling. Niet zelden worden “uitbehandelde” patiënten toch weer nieuwe mogelijkheden geboden.

Nader onderzoek gebeurd onder andere door middel van:

Laboratorium Onderzoeklaboratorium Sterkliniek Ermelo

In ons  laboratorium kunnen we veel verschillende onderzoeken uitvoeren. Niet alleen bloedanalyse maar ook ontlasting, urine, huid en celweefsel kunnen we onderzoeken. Het grote voordeel hiervan is, is dat u vaak niet langer dan een dag op de uitslag hoeft te wachten. Het kan echter voorkomen dat er een onderzoek nodig is die in een extern laboratorium uitgevoerd moet worden. In dat geval zijn we afhankelijk van de snelheid van dat laboratorium, maar ontvangen gemiddeld binnen 14 dagen de uitslag.  Lees hier meer over ons laboratorium.

Echografie

Echobeeld Sterkliniek Ermelo

Is een techniek om met behulp van ultrageluid verschillende organen zoals de nieren, lever, blaas, milt, maag en darmen zichtbaar te maken. Het beoordelen van een dracht wordt ook door middel van echografie gedaan. Een echo kan bijna altijd plaatsvinden zonder verdoving en de eigenaar kan er in de meeste gevallen bij blijven. Dat is voor zowel baas als dier erg fijn. In sommige gevallen zullen we u vragen om uw dier niet te laten plassen voor uw bezoek aan de kliniek, op die manier kan de blaas beter in beeld gebracht worden.

Radiologie

Radiologie Sterkliniek Ermelo Bob Carrière“De leer of kennis van de radioactiviteit; in de geneeskunde de kennis en toepassing van stralingsenergie voor diagnostiek en therapie.” Zowel in Ermelo als in Harderwijk kunnen wij door middel van digitale röntgenapparatuur röntgenfoto’s maken. Dankzij de moderne, digitale apparatuur werken we niet meer met de chemische stoffen van ‘vroeger’, de röntgenfoto’s zijn snel gemaakt en de röntgenbeelden zijn binnen enkele seconden te zien op een beeldscherm. Op deze manier kunnen we sneller en efficiënter werken wat ervoor zorgt dat uw huisdier minder lang op de röntgentafel hoeft te liggen en minder straling ontvangt.

Röntgenfoto’s worden gemaakt van het skelet, de buik en de borst. In sommige gevallen is een lichte verdoving nodig zodat het dier geheel ontspannen op de tafel kan liggen voor de meest optimale kwaliteit van de röntgenfoto. Dit is bijvoorbeeld verplicht gesteld door FCI (Fédération Cynologique Internationale) voor rashonden bij het maken van officiële HD (heupdysplasie)- en ED (elleboogdysplasie) foto’s.

Otoscopie

Met behulp van een otoscoop bekijken we de gehoorgang en het trommelvlies. Op deze manier zijn ontstekingen, verwondingen en ook parasieten goed in beeld te brengen. Met de otoscoop op onze vestiging in Ermelo kunnen we de eigenaar mee laten kijken omdat het beeld te zien is op een monitor.

Rhinoscopie

Met de rhinoscoop kan in de neusholte van het dier gekeken worden. Tijdens het onderzoek kan een eventueel vreemd voorwerp (bijvoorbeeld een grasaar) door middel van een klein grijpertje worden verwijderd of er kan een weefselbiopt worden genomen.

 

Endoscopie

Tijdens een endoscopie brengen we de endoscoop, een lange slang met een camera en grijpertje aan het eind, het lichaam binnen via de luchtpijp of de slokdarm. Op deze manier kan op een minimaal belastende wijze de luchtpijp, slokdarm, maag en de dikke darm van binnen bekeken worden.

WeefselonderzoekMicroscoop Sterkliniek Ermelo vetcellen

Met behulp van een dunne naald kan er een biopt afgenomen worden uit bijvoorbeeld een dikte op de huid. Deze cellen kunnen onder de microscoop bekeken worden. Niet alleen cellen maar ook ander weefsel zoals bijvoorbeeld een afkrabsel van de huid.

Bloeddrukmeting

Als er aanwijzingen zijn voor een hoge bloeddruk, wordt een bloeddrukmeting middels High Definition Oscillometry uitgevoerd. De gebruikte methode is vergelijkbaar met de routinematige bloeddrukmeting bij mensen. Bij huisdieren zijn de slagaders echter zo klein dat deze speciale apparatuur nodig is om de bloedgolf te meten. Bloeddrukmeting is mogelijk aan zowel staart als voor- of achterpoot. Lees hier meer over het maken van een bloeddrukmeting. Bloeddrukmeting Sterkliniek Ermelo Kristel de Munnik