Bloed

Met behulp van verschillende analyseapparatuur kunnen we veel onderzoeken in-house uitvoeren. Binnen enkele minuten kunnen we met behulp van ons bloedanalyseapparatuur een goede kijk krijgen in de orgaanwerking van het huisdier tevens kunnen we bloedarmoede, ontstekingscellen en bloedplaatjes meten. Daarnaast bestaan er de zogenoemde ‘snap testen’ die ziektes als Parvo en FIV/FeLV kunnen uitsluiten of bevestigen.

Titerbepaling
Het is mogelijk om een titerbepaling uit te voeren. Met een vaccinatie wordt het lichaam gestimuleerd om antistoffen tegen een bepaalde ziekte aan te maken. Met behulp van een titerbepaling kan er worden gekeken naar de hoeveelheid antistoffen die aanwezig zij in het bloed op dat moment. Als er voldoende antistoffen aanwezig zijn is er nog voldoende bescherming tegen de ziekte en is die specifieke vaccinatie op dat moment niet nodig. Titerbepalingen kunnen niet bij elke ziekte gebruikt worden en zijn een momentopname.

Urine

Het kan voorkomen dat we u vragen urine van uw huisdier mee te nemen naar de kliniek. Bijvoorbeeld wanneer uw dier veel drinkt, veel plast, plast op ongewone plekken, kleine beetjes plast of wanneer de urine een rare kleur of geur heeft. Binnen een kwartiertje kunnen we verschillende waardes (zoals de pH waarde) van de urine bepalen en het nader bekijken onder de microscoop. Dit kan een duidelijk beeld geven over de oorzaak van de klachten, bijvoorbeeld de aanwezigheid van blaasgruis.

Urine opvangen bij uw kat
Wanneer u urine op wilt vangen van uw kat kunt u het kattenbakgrit vervangen door bijvoorbeeld een plastic tas te versnipperen. Zo kan de kat wel graven maar wordt de urine niet opgenomen door het grit. Ook bestaan er speciale kattenbakkorrels die geen vocht opnemen, deze zijn bij onze beide vestigingen af te halen. Mocht u meerdere katten in huis hebben dan is het verstandig om de kat een (half)dagje in een aparte kamer te plaatsen zodat u zeker weet dat u de urine van de juiste kat opvangt.

Urine opvangen bij uw hond
Loop bij het wandelen achter uw hond aan met bijvoorbeeld een bakje of een soeplepel waarmee u de urine kunt opvangen. Mocht uw hond juist druppelen in huis of veel kleine plasjes doen in huis dan zou u met behulp van een spuitje de urine kunnen opzuigen van de vloer. Het nadeel is dat de urine zodra het in aanraking is gekomen met de vloer al vervuild is. De beste waarden zijn af te leiden van “steriele urine”. Mocht het opvangen van steriele urine nodig zijn dan kunnen we dit op de kliniek doen.

Urine opvangen op de kliniek
Wanneer het niet is gelukt om het thuis op te vangen kan de dierenarts handmatig proberen urine af te nemen. Door de blaas te masseren, door een katheter in te brengen of door de blaas door de buikwand heen aan te prikken eventueel onder begeleiding van een echo kan urine worden opgevangen. Het voordeel van de laatste twee methoden is dat de urine steriel is opgevangen en daarom de meest correcte waardes zal geven.

Urine bewaren na het opvangen
De opgevangen urine kunt u overgieten in een bakje of potje (met deksel) of eerst opzuigen met een spuitje.  Belangrijk: zorg ervoor dat het potje waarin u de urine bewaard van te voren heel goed is schoongemaakt en daarna is schoongespoeld zodat er geen resten meer in kunnen zitten. Mocht u de urine niet direct naar de praktijk kunnen brengen dan kunt u deze het beste in de koelkast bewaren.

Ontlasting

Ontlasting kan een afwijkende kleur of geur hebben. Ook kan de ontlasting erg slap, waterdun of juist te hard zijn. Problemen met de spijsvertering en aanwezigheid van parasieten zijn voorbeelden van oorzaken van de klachten. Het kan nodig zijn om een ontlastingsonderzoek uit te voeren om deze oorzaken te bevestigen of uit te sluiten. Het Giardia onderzoek is een voorbeeld van een “snap test” die binnen een aantal minuten de aanwezigheid van de parasiet kan bevestigen of uitsluiten.

Huid

Demodex

Microscopisch beeld van Demodex

Wanneer we de huidlagen beter moeten bekijken kan de dierenarts een huidafkrabsel nemen die vervolgens onder de microscoop zal worden bekeken. Met behulp van de microscoop kunnen we bijvoorbeeld parasieten zien die te klein zijn om met het blote oog te zien. Een goed voorbeeld hiervan is Demodex, een mijt die schurft kan veroorzaken. Bij sommige is dat door middel van een afdruk preparaat onder de microscoop goed te beoordelen of er al dan niet bacteriën te zien zijn en of er dan al wel of niet een reden voor antibioticagebruik is.

Biopt / weefsel

Microscoop Sterkliniek Ermelo vetcellen

Microscopisch beeld van vetcellen

De microscoop helpt ons ook bij het nader onderzoeken van bijvoorbeeld diktes op en in de huid. Met behulp van een biopsie (met een hele dunne naald de dikte aanprikken) kunnen vrijwel pijnloos cellen afgenomen worden en onder de microscoop worden bekeken. Het stellen van de juiste diagnose zoals bijvoorbeeld een vetbult / lipoom is hier een goed voorbeeld van.

Kwaliteitseisen

Onze apparatuur wordt maandelijks gecontroleerd op de nauwkeurigheid  en correctheid van de waardes. Naast onze eigen maandelijkse controle wordt de apparatuur nog 4 keer per jaar met behulp van de Faculteit in Utrecht gecontroleerd, dit is één van de kwaliteitseisen van Sterkliniek Dierenartsen BV.

Laboratorium apparatuur Sterkliniek Ermelo

Ons laboratorium in Ermelo

Laboratorium Sterkliniek Ermelo