Giardia is één van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en kat. Giardia is een eencellige parasiet die met name de dunne darm infecteert. Een infectie met Giardia kan bij het ene dier symptoomloos verlopen, terwijl anderen (meestal jonge dieren) er heftige diarree van kunnen krijgen. Er kans soms wat bloed bij de ontlasting zitten en de meeste dieren hebben last van een verhoogde aandrang.

Besmetting

Honden en katten die leven in een kennel, cattery of asiel, lopen een verhoogd risico op het oplopen van een infectie. In deze groepen blijkt een infectie dan ook lastig te bestrijden.

Besmette dieren scheiden cysten uit via de ontlasting die andere dieren in de omgeving weer kunnen besmetten. Ook dieren zonder klachten kunnen deze cysten uitscheiden. Die cysten zijn niet alleen voor honden en katten besmettelijk, maar ook mensen kunnen besmet raken met sommige Giardia stammen en soortgelijke klachten ontwikkelen.
De cysten kunnen maandenlang overleven in de omgeving, vooral wanneer dit een vochtige ruimte betreft.

Diagnose

De diagnose is te stellen door deze cysten aan te tonen in de ontlasting. Er worden niet iedere dag cysten uitgescheiden, daarom is vaak een driedaags ontlastingsmonster nodig om een betrouwbare uitslag te krijgen. Er zijn 2 verschillende testen beschikbaar, die soms allebei ingezet moeten worden om tot een diagnose te komen.

Behandeling

De behandeling is mogelijk met fenbendazol, dit wordt 1x daags gegeven gedurende 5 dagen, soms moet deze behandeling herhaald worden als blijkt dat de uitscheiding van cysten aanhoudt. Ook is van belang om alle dieren in huis te behandelen, omdat er ook dieren kunnen zijn zonder symptomen maar die wel cysten uitscheiden in hun ontlasting.

Een langdurig succes van de behandeling wordt vaak geremd door herinfectie uit de omgeving. Het is nodig om de omgeving te reinigen en te drogen. Waterbakken dagelijks reinigen en ook het wassen van besmette dieren is belangrijk, zodat cysten op de vacht niet kunnen zorgen voor herbesmetting.

Kristel de Munnik, dierenarts

Bron: ESSCAP